Centrifugalkraft – Enkel förklaringsmodell

Centrifugalkraft


Om du åker karusell eller centrifugerar kläder i en tvättmaskin efter att de tvättats, så dras du utåt på samma sätt som kläderna dras ut mot trumman inuti tvättmaskinen.
Så långt är det enkelt. Allt som går att observera är för att det går att observera inte lika enkelt att förklara. Skälet är att det som kallas centrifugalkraft, inte är en verklig kraft utan en effekt av en rörelse som när där ett eller flera föremål tillförs energi så att de rör sig i en cirkulär bana runt en tillfällig/konstruerad centrumpunkt.
Den konstruerade centrumpunkten kan vara din hand – du snurrar runt en jojo i en cirkulär bana; den kan vara centrum på en tvättmaskinstrumma där trumman snurrar runt i en hastighet som tillförts energi;
men den kan också vara en fiktiv kraft som vi människor inte är medvetna om när vår jord snurrar runt sin egen axel och vi vanligen bara tänker på det vi kallar tyngdkraft som gör att alla föremål som befinner sig på jorden “följer med” jordytans rörelse och inte “slungas ut” i rymden. Detta är en mycket enkel förklaring. En enkel men mer vetenskaplig förklaring är:
Varje föremål som rör sig runt ett rotationscentrum (centralpunkt i en cirkel som föremålet rör sig runt i där radien (R) som alltid är hälften av diametern. Diametern är längsta sträckan som du kan mäta enkelt när du delar en cirkel mitt itu med 180 graders vinkel genom rotationscentrum/centralpunkt).

Rörelseenergin som tillförs genom manuell, mekanisk eller elektisk ökning av rörelsen runt rotationscentrum/centralpunkt gör att föremål/föremålen får en accelleration som du kan se med blotta ögat i vanliga experiment, i form av att föremålet rör sig runt i den cirkulära banan.
För mer information läs: Centrifugalkraft, frågelåda.fysik.org Nationellt resurscentrum för fysik, Institutionen för Fysik, Lunds universitet

Advertisement

3 responses to “Centrifugalkraft – Enkel förklaringsmodell

  1. Pingback: Fakta om Jorden – Klimattroende glömt….. | Norah4you's Weblog

  2. På gymnasiet pratade vi i stället om “centripetalkraft”.

  3. Pingback: Where have all the money gone, WWF? Sluta ljuga om ”klimatet” | Norah4you's Weblog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s